فهرست مطالب

مطالعات ادبی متون اسلامی - پیاپی 21 (بهار 1401)

نشریه مطالعات ادبی متون اسلامی
پیاپی 21 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدجواد پور عابد*، حیدر شیرازی، رضا شیروانی صفحات 9-30

    احتباک یکی از شیوه های بیانی کلام است که با حذف قسمتی از کلام و ذکر قراینی که دلالت بر محذوف دارد، سخن را موجز و مختصر می گرداند و معانی گسترده ای را در قالبی محدود به وجود می آورد. در تفسیر آیات قرآن گاهی برای دوری از ابهام و جلوگیری از تشویش ذهن مخاطب در فهم معنای مقصود نیاز است تا سخن حذف شده ذکر شود. توجه به احتباک می تواند راهنمای ما در تشخیص صحیح محذوفات و پاسخگوی برخی از شبهات محتوایی و ناسازگاری ظاهری باشد. این مقاله با روش توصیفی- تحلیلی و با تکیه بر تفسیر المیزان به بررسی آرایه احتباک در تفسیر قرآن پرداخته و انواع احتباک را از دیدگاه علامه طباطبایی بیان کرده و به این نتیجه رسیده است که میزان توجه و استفاده از احتباک در تفسیر المیزان کم تر از تفسیرهایی مانند روح المعانی و التحریر و التنویر است که به این آرایه توجه نموده اند و دلیل آن را می توان وجود قرینه های واضح و آشکار در جملات دارای آرایه احتباک دانست که تشخیص محذوف را آسان می کند. با این همه از انواع مختلف احتباک در این تفسیر استفاده شده و بیش ترین بسامد آن در احتباک مشترک و احتباک ضدی دیده می شود.

    کلیدواژگان: قرآن، تفسیر المیزان، علم بلاغت، احتباک
  • راضیه کرد*، مریم رحمتی ترکاشوند، یحیی معروف صفحات 31-56

    مدایح نبوی، گونه ای خاص از مدح است که با ظهور اسلام پا به عرصه وجود نهاد. شاعران متعهد از دیرباز تا کنون ارادت و محبت خود را به ساحت مقدس پیامبر (ص) با سرودن اشعار ابراز داشته اند. از سرآمدترین شاعران مدیحه سرای عصر اندلس، ابن جنان اندلسی است. نگارندگان در این جستار به دنبال آن بوده اند تا ضمن معرفی ابن جنان اندلسی و بررسی مدایح نبوی در شعر وی با روشی توصیفی-تحلیلی، برجسته ترین مولفه های محتوایی و ساختاری آن را مورد تحلیل قرار دهند؛ بررسی ها نشان می دهد که مضامین نهفته در این مدایح همان مفاهیمی است که در دوره های پیشین مشاهده می شود و جز در برخی موارد اثری از نوآوری در مضمون این قصیده ها دیده نمی شود. شاعر با بهره گیری از عاطفه صادقانه، واژه ها و ترکیب هایی ساده را برای القای این مضامین برگزیده است؛ در ضمن این مدایح برای اثرگذاری بر مخاطب از صور خیال گوناگون، هم چون تشبیه، کنایه، استعاره، تشخیص را به کار برده است؛ هم چنین بهره گیری از اسلوب های دانش معانی، مانند منادا، استفهام، تمنی، تاکید توانایی ادبی والای او را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: مدائح نبوی، ابن جنان اندلسی، تحلیل محتوایی و ساختاری
  • سکینه مهدوی کلاته نو، محمود فیروزی مقدم*، مهیار علوی مقدم، علی صادقی منش صفحات 57-76

    شعر علوی یکی از شاخه های شعر آیینی است که به توصیف شخصیت و فضایل حضرت علی7 و اظهار ارادت شاعران نسبت به ایشان می پردازد و به لحاظ الگوسازی از یک انسان کامل اهمیت زیادی دارد. بررسی لایه های سبکی این گونه شعر ما را به درک و تفسیری بهتر از آن می رساند. کاربرد واژگان دینی و تازه، عینی بودن واژگان، ساخت ساده جملات در اغلب موارد از ویژگی های برجسته زبانی این اشعار است. آهنگ و تناسب موسیقیایی واژه ها و نشان دار بودن آن ها و هم چنین ساختار تعابیر و پویا بودن از دیگر ویژگی های این نوع شعر به شمار می آید. بنابراین برای تبیین گستره سبک، مشخصه های زبانی همراه با ویژگی های بلاغی و قلمرو اندیشه های شاعران به طور موازی در خدمت اهداف کلی شعر بررسی می گردد. این مقاله به شیوه توصیفی، تحلیلی لایه های سبکی اشعار علوی بعد از انقلاب اسلامی را بررسی می نماید و تکامل اشعار را در چهار لایه آوایی، واژگانی، نحوی و بلاغی نشان می دهد. بر اساس یافته های این پژوهش این اشعار در حوزه واژگان و تصاویر دارای برجستگی است.

    کلیدواژگان: شعرآیینی، سبک شناسی لایه ای، شعرعلوی، انقلاب اسلامی
  • منصوره بزرگی*، فاطمه سادات ارفع صفحات 77-96

    یکی از مطالعات نوین که در عرصه زبان وادبیات علوم دینی مطرح گشته، پژوهش های بینامتنی است که به بررسی تعامل متون با یکدیگر می پردازد و روابط واژگانی از اقسام مطالعات بینامتنی به شمار می آید. این مقاله با نگرش بینامتنی و به انگیزه بازنمایی واژگان قرآنی در مناجات المحبین امام سجاد7، نگارش یافته است. مناجات المحبین نهمین دعا از مجموعه ارزشمند مناجات خمسه عشر است و هم چون سایر ادعیه ماثوره از ایمه:، منبعی مطمین برای ارتباط معنوی بنده با معبود و در راستای تبلیغ و تبیین کلام وحی می باشد؛ لذا برای درک ملموس تر مفاهیم آن ضرورت دارد میزان سازش آن با کلام وحی مورد واکاوی و تبیین قرار گیرد. این پژوهش از نوع بنیادی و به روش توصیفی- تحلیلی می باشد. محقق درصدد است واژگانی که در متن حاضر به طور مستقیم یا آیه یا آیاتی را از قرآن کریم به عنوان متن غایب اخذ شده است، احصا و تبیین نماید. دراین دعا، برای بیان مفاهیم محبت الهی، برگزیدگان خداوند، اخلاص، خشیت و عصیان، واژگانی به طور مستقیم از کلام وحی اخذ شده است و برای احیای آموزه های قرآنی در زمینه رضایت پروردگار، شکرگزاری و سجده در پیشگاه الهی الفاظی به کار برده شده که فرآورده و برآیند واژگان قرآنی می باشند.

    کلیدواژگان: امام سجاد، بینامتنیت، روابط واژگانی، مناجات خمسه عشر، مناجات المحبین
  • رویا احمد امرجی* صفحات 97-118

    عنایت و توجه پادشاهان قرن هشتم و نهم به پیران و مشایخ بزرگ و تکریم آنان و هم چنین اظهار ارادت و تعلق خاطر فراوان سلاطین و شاهزادگان تیموری نسبت به خانقاهیان و بزرگان صوفیه، یکی از دلایل بسیار مهم رواج عرفان و تصوف در این ادوار بوده است. در قرن نهم، شاهد ظهور شاعران عارفی هستیم که در آثار خود به سلوک معنوی پرداخته و به لزوم هادی و راهنما اشاراتی مستقیم داشته اند؛ و از آن جا که هیچ سلوکی بدون راهنما محقق نمی شود، جامی نیز به عنوان یکی از بزرگ ترین شعرای عارف قرن نهم در دیوان اشعارش از هادیان و راهبران طریقت با عناوین گوناگون نظیر «پیر»، «مرشد»، «شیخ»، «ساقی»، «مراد»، «رند» و«قطب» و غیره یاد کرده و وجود آنان را اصل بلافصل دانسته است. هدف این پژوهش، نقد و بررسی و تبیین اهمیت جایگاه پیر و شیخ و مرشد در دیوان اشعار مولانا عبدالرحمن جامی است. با توجه به فراوانی کاربرد واژه های مذکور در دیوان اشعار جامی مقاله حاضر، رویکردی به دیدگاه جامی درباره پیران و مشایخ قرن نهم و نقد آنان دارد. دیدگاه مثبت جامی نسبت به پیران که آنان را انسان کامل می داند، موجب شده است که واژه پیر در دیوان اشعار او در مقایسه با سایر واژه های مترادف از بسامدی بیش تر برخوردار باشد.

    کلیدواژگان: جامی، پیر، شیخ، دین گرا، دنیاگرا
  • رضا رفیعی راد* صفحات 119-133

    رنگ در فیزیک نور، محصول جذب طول موج های رنگ های دیگر و بازتاب طول موج نوری خاص است، اما همین بازتاب، در ذهن بشر، معناها و مفاهیمی متنوع تولید می نماید. در هنرهای تجسمی، نظریه بیانگری رنگ به کارکردهای رنگ در بیان ارزش های ذهنی و احساسی انسان، می پردازد. قرآن کریم، به اشکالی گوناگون رنگ ها را به کار گرفته و معناهایی متفاوت را به وسیله آن ها انتقال داده است. این پژوهش با جمع آوری، دسته بندی و تحلیل و تطبیق معانی رنگ ها در جستجوی جنبه های بیانگرانه رنگ در قرآن کریم است. یافته های پژوهش حاضر نشان می دهد که بیانگری رنگ سفید در آیه 106 سوره آل عمران بر استقامت و پایداری، زرد روشن در آیه 69 سوره بقره، فرح بخشی و القای حس شادی، کبود (آبی پررنگ) در آیه 102 سوره طه، حس گناهکاری و سیاه در آیه 106 سوره آل عمران و آیه 187 سوره زمر، به القای احساسی که کفرگویی و دروغگویی در چهره انسان تولید می کند و نیز در آیه 17 سوره زخرف به خشم و هم چنین آیه 41 سوره عبس، به جنبه های بیانگرانه رنگ سیاه دال بر غم و اندوه اشاره دارد.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، رنگ ها، بیانگری رنگ، نمود رنگ
|
  • Mohammad Javad Paour Abed *, Sayyid Heydar Fare Shirazi, Reza Shiravani Pages 9-30

    Ihtibak is one of the ways of expressing the word that eliminates a part of the word and mentions the evidences that indicate the deletion makes the speech concise and concise and creates broad meanings in a limited format. In the interpretation of the verses of the Qur'an, in order to avoid ambiguity and to prevent the anxiety of the audience's mind in understanding the meaning of the meaning, it is sometimes necessary to mention the deleted word. Paying attention to Ihtibak can be our guide in correctly identifying deletions and answering some content doubts and apparent inconsistencies. This article examines the Ihtibak array of Qur'anic exegesis in a descriptive manner and relies on the interpretation of al-Mizan, And has stated the types of hoarding in the interpretation of al-Mizan and concludes that the amount of attention and use of Ihtibak in the exegesis of al-Mizan is less than other interpretations that have paid attention to this array. And the reason for this is the existence of clear and obvious evidences in the sentences with the cluster array, which makes it easy to distinguish the deleted.

    Keywords: Quran, Al-Mizan Interpretation, Rhetorical Science, Ihtibak
  • Razieh Kord *, Maryam Rahmati Torkashvand, Yahya Marof Pages 31-56

    Prophetic praise is a special kind of praise that came into being with the advent of Islam. Committed poets have long expressed their devotion and love for the Holy Land of the Prophet by composing a few poems. Ibn Janan of Andalusia is one of the leading poets of the Andalusian era. In this article, the authors have sought to introduce Ibn Janan Andalusian and examine the prophetic praises in his poetry in a descriptive-analytical manner, to analyze the most prominent content and structural components; Studies show that the themes hidden in these praises are the same concepts that are observed in previous periods, and except in some cases, there is no trace of innovation in the content of these poems. Using sincere emotion, the poet has chosen simple words and combinations to induce these themes; In addition, these praises to influence the audience through various imaginary forms such as; Has used metaphor, irony, metaphor, discernment, etc .; Also, using the methods of knowledge of meanings such as: manada, interrogation, desire, emphasis, etc. shows his high literary ability.

    Keywords: Prophetic Praises, Ibn Janan Andalusian, Content, Structural Analysis
  • Sakine Mahdavikelateno, Mahmoud Firozimoghaddam *, Mehyar Alavi Moghaddam, Ali Sadeghi Manesh Pages 57-76

    Alavi poetry is one of the branches of Ritual Poetry, in which life style and virtues ofImam Ali are reflected, and it is very important in terms of modeling a perfect human being. Theinvestigation of stylistic layers of this kind of poem leads us to a better understanding andinterpreting of it. Using new and religious words, objectivity of the words, and simple structureof sentences in most of cases, is one of the distinguished characteristics of this poetry. Rhythmand musical harmony of words, being nakedness of the words, the structure of interpretations,and being dynamic are other characteristics of this kind of poem. Therefore, to specify this stylewidely , language characteristics beside rhetorical characteristics ,and domains of poets’thoughts are investigated in parallel to access general goals. This article investigates the stylisticlayers of Alavi Poetry after the Islamic Revolution in descriptive - analytical method andreflects the evolution of the poems in four layers: phonetic, lexical, syntactic, and rhetorical.

    Keywords: Ritual Poetry, layered Stylistics, Alavi Poetry, Islamic revolution
  • Mansooreh Bozorgi *, Fatemrh Alsadat Arfa Pages 77-96

    One of the new studies that has emerged in the field of language and literature of religious sciences is intertextual research. This article has also been written with an intertextual perspective and with the motive of representing Quranic words in “Monajat’ol Mohebin Imam Sajjad”. “Monajat’ol Mohebin” is the ninth of the valuable collection of “Monajat Khamse Ashar” and like other prayers of the Imams, it is a reliable source for the spiritual connection of the human with the god and in order to propagate and explain the word of revelation. The word of revelation should be analyzed and explained. This research is of fundamental type and descriptive-analytical method. The researcher seeks to enumerate and explain the words in the present text that have been taken directly or as a product of the Holy Quran as an absent text. In this prayer, words are taken directly from the word of revelation to express the concepts of divine love, God's chosen ones, sincerity, fear and disobedience, and words are used to revive the Quranic teachings on the pleasure of God, thanksgiving and prostration before God. They are the result of Quranic words...

    Keywords: intertextuality, word relations, “Monajat khamse ashar”, “Monajat Mohebin”
  • Roya Ahmad Amraji * Pages 97-118

    The care and attention of the kings of the eighth and ninth centuries to the elders and great elders and their reverence, as well as the expression of devotion and great affection of the Timurid kings and princes to the monks and nobles of Sufism, was one of the most important reasons for the spread of mysticism and Sufism in these periods. In the ninth century, we see the emergence of mystical poets who have dealt with spiritual conduct in their works and have made direct references to the need for guidance; And since no behavior can be achieved without guidance, Jami, as one of the greatest mystic poets of the ninth century in his collection of poems, is one of the guides and leaders of the path with various titles such as "Pir", "Murshid", " Sheikh has mentioned "Saqi", "Murad", "Rand" and "Qutb" etc. and has considered their existence as an immediate principle. The purpose of this research is to critique and explain the importance of the position of Pir, Sheikh and Murshid in the poetry collection of Maulana Abdul Rahman Jami. Considering the frequent use of the mentioned words in Jami's poetry collection, the present article takes a look at Jami's view on the elders and elders of the ninth century and their critique. Jami's positive view of the elders, whom he considers to be perfect human beings, has made the word "old" more frequent in his poetry collection than other synonymous words.

    Keywords: Jami, Pir, Sheikh, religious, secular
  • Reza Rafiei Rad * Pages 119-133

    Color in light physics is the product of absorbing the wavelengths of other colors and reflecting the specific wavelength of light. But this reflection produces various meanings and concepts in the human mind. In the visual arts, the theory of color expression deals with the functions of color in the expression of human mental and emotional values. The Holy Quran has used colors in various ways and conveyed different meanings through them. This research seeks to express the expressive aspects of color in the Holy Quran by collecting, categorizing, analyzing, and matching the meanings of colors. The findings of the present study showed that the expression of white color in verse 106 of Surah Al-Imran on endurance and stability, bright yellow in verse 69 of Surah Al-Baqarah, refreshing and inducing a sense of happiness, blue (bold blue) in verse 102 of Surah Taha, guilt and black In Surah Al-Imran, verse 106 and Surah Zumr, verse 187, to induce the feeling that blasphemy and lying produce in the human face, and in verse 17 of Surah Zukhruf to anger, as well as verse 41 of Surah Abbas, to the expressive aspects of black. Indicates sadness.

    Keywords: Holy Quran, color, color expression, color impression